Kézilabda
Dakos Noémi

MTK legendárium | 210. rész

Publikálva: 2022.06.03 Frissítve: 2022.06.02 MTK Budapest

Az MTK „aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 23. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Zoli bemenekült a klubházba.”

Az 1922-es MTK-VAC mérkőzés sporttörténeti botrányát folytatva elmondható, hogy a mérkőzés a 23. percben vált reménytelenné, amikor az MTK pálya alacsony kerítésén mintegy száz szurkoló a játéktérre rohant. Ekkor még Klug Frigyes bíró is a pályán volt. Mindezt látva vonult le az öltözőbe. A feldühödött drukkereket nem lehetett megállítani. Lökdösődés, dulakodás, rugdalózás kezdődött, és az átláthatatlan tömegből egyszerre csak kivált Opata Zoli, az MTK szélsője és hatalmas iramban futott a pályán keresztül, illetve hosszában végig a klubház felé. Mögötte fölemelt ököllel a VAC kapusa.


A mintegy 130 méteres hajtóvadászat úgy végződött, hogy az Opatát már-már beérő Fischert a berohanó nézők megfogták, így Opata elérhette a klubházat, és ép bőrrel menekülhetett a falai közé. Ezt követte Klug levonulása, aki világosan felmérte: itt rendet teremteni nem tud!

A pályát ekkor már más nézők is megszállták. Verekedtek, vitatkoztak.

Egyszerre csak négy ember vált ki a tömegből, akik az ájult Hermannt cipelték le a pályáról.

Végül a rendőrség úgynevezett „riadóautókon” hozott segítséget a pályán lévő ügyeletes rendőrök kisegítésére, akikkel közösen végül sikerült a játékteret megtisztítaniuk.

Klug bíró a mérkőzés után kijelentette, hogy Fischert kiállította, Hermannt pedig, aki először rátámadt, majd úgy megrúgta Nádlert, hogy az összeesett, feljelenti.

Klein Elek, VAC elnök bírálatot fogalmazott meg Klug bíróval szemben: véleménye szerint erélyesebb játékvezetés mellett a mérkőzés folytatható lett volna. Szerinte Fischer, amikor odafutott a vitatkozó Nádlerhez és Hermannhoz, hátulról hatalmas ütést kapott a fejére. Megfordult és a minden hájjal megkent Opatát látta meg. Ezért is kezdett utána rohanni. Braunra azt vallották a VAC játékosok, hogy a Nádlert megütő Hermannt ő rúgta úgy altesten, hogy az fájdalmában elájult, persze Braun Csibi mindezt végig tagadta.

Végül az ügy a fegyelmi és az intézőbizottság elé került. Megállapították, hogy a VAC játékosok reklamálgatása nem fajult el annyira, hogy attól a mérkőzést ne lehetett volna lejátszani. Azt sokkal inkább a közönség beözönlése akadályozta meg. Éppen ezért – a korabeli szabályoknak megfelelően – a mérkőzésből maradt perceit le kellett játszani, mégpedig zárt kapuk mögött és úgy, hogy a játék a megítélt, de már végre nem hajtott tizenegyessel kezdődik.


A mérkőzésre végül öt nappal a félbeszakadt játék után került sor. Klug bíró jelentése értelmében nem 23, hanem 28 perc került lejátszásra.

Az MLSZ döntése értelmében egyesületenként 10-10 vezetőségi tag lehetett csak jelen az eseményen.

Braun Csibi, kinek elmaradt tizenegyesével kellett a mérkőzést kezdeni, egész héten át, mintegy megszállott csak a tizenegyesrúgásokat gyakorolta. Az edzéseken ezer tizenegyesből ezret be is lőtt!

Alig várta, hogy eljöjjön az igazság pillanata és bevarrhassa az 1001. tizenegyesgólját is…(folytatjuk)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!